Tutaj powinien być opis

W świecie pszczół

Kolejne spotkanie w Kole pszczelarskim z opiekunem Lesławem Bułczyńskim. Na początku kwietnia dokonaliśmy pierwszego przeglądu rodzin pszczelich w celu oszacowania ich kondycji po zimie. Stan był zadowalający. Czekaliśmy na moment kiedy moglibyśmy wystawić nadstawki, następnie sprawdzaliśmy ilość nanoszonego miodu. 2 czerwca postanowiliśmy go "wykraść". W każdym ulu wymieniliśmy ramki na puste, aby przygotować miejsce do nanoszenia kolejnych zapasów. Udaliśmy się do aneksu kuchennego grupy V i tam dokonaliśmy pozyskania miodu. Przy pomocy odpowiednich urządzeń, takich, jak: widelec do odsklepiania, miodarka do kręcenia, sita do zatrzymania drobinek wosku oraz odstojnika odwirowywaliśmy miód. Proces ten mogli obserwować zainteresowani wychowankowie przebywający w internacie. Po kilku dniach przelaliśmy miód do słoików, aby podczas śniadania można było się raczyć jego smakiem.